Storytelling gennem linsen: Sådan fortæller du historier med dine billeder

En forladt, forfalden bygning i skumringen - et eksempel på visuel storytelling i fotografering.
af
Jakob Damgaard

Storytelling i fotografering

Fotografi handler om mere end bare at fange smukke motiver. Det handler om at fortælle historier. Et godt billede kan vække følelser, stille spørgsmål og få beskueren til at tænke. Men hvordan skaber man billeder, der virkelig fortæller en historie?

Fang øjeblikket – og det, der ligger bagved

Det første skridt mod at fortælle historier gennem billeder er at se ud over det åbenlyse. Tag for eksempel et portræt. Et ansigt kan fortælle meget, men prøv at fange personen midt i en handling. Måske en håndværker i gang med sit arbejde eller en musiker, der stemmer sin guitar. Pludselig har billedet en kontekst, en dybere mening.

Detaljer kan også være nøglen til en god historie. En slidt arbejdshandske, et ar på hånden, eller en særlig tatovering – alle disse elementer kan tilføje lag til historien. Hold øje med disse små, men betydningsfulde detaljer.

Skab dybde i dine billeder

En god visuel fortælling har ofte flere lag. Forgrund, mellemgrund og baggrund kan alle bidrage til storytelling i fotografering. Prøv at komponere dine billeder, så der sker noget interessant i alle dele af billedet.

Et eksempel kunne være et gadebillede. I forgrunden ser vi måske en gademusikant, i mellemgrunden passerer folk forbi, og i baggrunden tårner byens skyline sig op. Hvert lag fortæller sin del af historien om livet i byen.

Brug lys og skygge som fortælleredskaber

Lys og skygge kan være kraftfulde elementer i visuel storytelling. Hårdt lys kan skabe drama og kontrast, mens blødt lys kan give en mere drømmende stemning. Eksperimenter med forskellige lysforhold og se, hvordan det påvirker stemningen i dine billeder.

Silhuetter kan for eksempel skabe mystik og få beskueren til at digte videre på historien. Eller prøv at fange det særlige lys lige efter en regnbyge, hvor solen lige trænger igennem, og hvor verden synes at gløde. Lyset kan ofte fortælle lige så meget som motivet selv.

Forladt, nedslidt hus ved solnedgang, der fanger storytelling i fotografering
Dette billede af et forladt og nedslidt hus indrammet af de sidste stråler af sollys ved solnedgang illustrerer kraften af storytelling i fotografering. De mørke skygger og slidte overflader fortæller en historie om tidens gang og forfald.

Sekvenser og serier

Nogle gange kan ét enkelt billede ikke fortælle hele historien. Her kommer sekvenser og billedserier ind i billedet. Prøv at fange forskellige stadier af en begivenhed eller handling. Det kunne være forberedelserne til en koncert, selve showet og efterfesten. Tilsammen giver billederne et mere komplet billede af oplevelsen og en styrket storytelling i din fotografering.

En anden tilgang er at arbejde på længerevarende projekter. Måske vil du dokumentere forandringer i dit lokalområde over tid eller følge en persons liv gennem et år. Denne type projekter giver mulighed for at fortælle dybere, mere nuancerede historier.

Lad billederne stille spørgsmål

De mest interessante visuelle historier er ofte dem, der ikke fortæller alt. Lad være med at være bange for at efterlade nogle spørgsmål ubesvarede i dine billeder. Et mystisk udtryk, en uventet genstand i billedet, eller en handling, der ikke er fuldt forklaret – alt dette kan engagere beskueren og få dem til at digte videre på historien.

Prøv for eksempel at fange et udtryk af overraskelse, uden at vise hvad personen reagerer på. Eller fotografér en tom stol på en måde, der antyder, at nogen lige har forladt den. Disse små mysterier kan gøre dine billeder meget mere fængslende.

Rediger med omtanke

Når du har skudt en masse fotos, kommer den svære del: at vælge de rigtige billeder. Det er fristende at vise en kæmpe stak næsten ens billeder, men det er sjældent en god idé. Vær kritisk i din udvælgelse. Et enkelt stærkt billede kan ofte fortælle historien bedre end ti middelmådige.

Tænk også over, hvordan du præsenterer billederne. Rækkefølgen kan være afgørende. Prøv at bygge historien op, så den fanger folks opmærksomhed fra start til slut. Det kan være fedt at holde lidt tilbage og afsløre tingene lidt efter lidt – ligesom i en god film.

Det kræver tid at blive god til at fortælle historier med billeder. Men hold ud – det er det værd. Når du lykkes, ender du med billeder, der ikke bare ser fantastiske ud, men som også rammer folk lige i hjertekulen. Så næste gang du er ude med kameraet, så tænk ikke bare “det her ser godt ud”, men “hvilken historie kan jeg fortælle her?” Det er sådan, du kan løfte dine fotos til nye højder.

Kontakt Skovgaard & Damgaard

Har du brug for professionel hjælp til din næste fotoopgave, er du meget velkommen til at kontakte os på 30 14 96 99, skrive til [email protected] eller udfylde vores kontaktformular.

Relaterede indlæg