Fra amatør til pro: Sådan udvikler du dit fotografiske blik

Indgangen til Molskroen Strandhotel fanget med en kreativ komposition - lær at fotografere med fokus på interessante vinkler.
af
Jakob Damgaard

Lær at fotografere

Forskellen mellem et amatørbillede og et professionelt skud ligger ofte ikke i udstyret, men i fotografens blik. At udvikle dette blik kræver tid, øvelse og en god portion nysgerrighed. Her er nogle tips til at skærpe dit fotografiske øje og tage skridtet fra hobbyknipser til dygtig fotograf.

Træn dit øje, og udforsk lyset

Start med at træne dit blik, selv når du ikke har kameraet fremme. Brug dine hænder til at danne en firkant og kig gennem den. Hvilket udsnit af verden ser mest interessant ud? Hvilke linjer og former dukker op? Denne simple øvelse kan hjælpe med at træne dit øje til at se potentielle billeder overalt.

Prøv også at udfordre dig selv ved at tage hundrede billeder på samme sted. Det tvinger dig til at se detaljer og vinkler, du normalt ville overse. Måske finder du pludselig skønheden i en revne i fortovet eller et interessant lysspil på en væg.

Lys er fotografens bedste ven – og værste fjende. Lær at se, hvordan lyset falder, og hvordan det former objekter og skaber stemning. Tag det samme motiv ved forskellige tidspunkter på dagen og se, hvordan billedet ændrer sig. Skygger kan være lige så vigtige som lys. De kan tilføje dybde og mystik til et billede. Prøv at fotografere tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen, når skyggerne er lange og dramatiske. Eller eksperimenter med hårdt middagslys for at skabe stærke kontraster.

Molskroen set i vinterlandskab med sne på buskene foran - lær at fotografere med fokus på komposition og detaljer.
Molskroen i et vinterlandskab, hvor sneklædte buske i forgrunden skaber dybde og leder øjet mod den charmerende bygning. Lær at fotografere med en stærk komposition.

Lær at fotografere: Bryd reglerne, og fortæl historier

Tredjedelsreglen er fin som udgangspunkt, men nogle af de mest interessante billeder bryder bevidst med den. Prøv at placere dit hovedmotiv helt ude i kanten af billedet. Eller skyd lige op i luften for at skabe et abstrakt billede af himlen. Men husk, at regler findes af en grund. Når du bryder dem, så gør det med et formål. Spørg dig selv: Hvad tilfører det billedet at bryde denne regel?

Et godt billede vækker nysgerrighed. Det får beskueren til at undre sig og stille spørgsmål. Prøv at fange øjeblikke, der antyder en større sammenhæng. Et par sko efterladt på stranden, en halvåben dør, et ansigtsudtryk fanget midt i en samtale – alle disse kan være starten på en visuel fortælling. Tænk også over, hvad du udelader fra billedet. Nogle gange er det, der ikke vises, lige så vigtigt som det, der er i rammen.

Lær af de store, og vær tålmodig

Dyk ned i fotohistorien. Se på billeder af fotografer som Henri Cartier-Bresson, Ansel Adams eller Diane Arbus. Analysér deres kompositioner, deres brug af lys, deres evne til at fange øjeblikket. Prøv ikke at kopiere dem, men lad dig inspirere af deres tilgang. Gå på udstillinger, læs fotobøger, følg med i samtidige fotografers arbejde. Jo mere du ser, jo mere vil du udvikle din egen stil og dit eget blik.

Rom blev ikke bygget på én dag, og dit fotografiske blik udvikles heller ikke over natten. Tag dig tid til at eksperimentere, fejle og lære. Gå ud og skyd hver dag, selv hvis det bare er i dit eget kvarter. Husk, at selv professionelle fotografer tager masser af dårlige billeder. Tricket er at blive ved med at skyde, analysere dine resultater og hele tiden stræbe efter at forbedre dig. Sådan kan du lære at fotografere og udvikle dine evner.

At udvikle sit fotografiske blik er en livslang rejse. Men med øvelse, nysgerrighed og en vilje til at se verden på nye måder, kan du gradvist løfte dine billeder fra amatørniveau til noget, der nærmer sig det professionelle. Så grib kameraet, gå ud og bestræb dig på at se verden med nye øjne. Det er en kærkommen egenskab, når man skal lære at fotografere.

Kontakt Skovgaard & Damgaard

Har du brug for professionel hjælp til din næste fotoopgave, er du meget velkommen til at kontakte os på 30 14 96 99, skrive til [email protected] eller udfylde vores kontaktformular.

Relaterede indlæg